11 feb
Robert Havelaar

Het kabinetsbesluit om de geldigheidsduur van het corona toegangsbewijs te wijzigen en in lijn met andere Europese landen te brengen, vraagt wederom veel van ons allen.

Deze wijziging roept bij vele nieuwe vragen op en brengt wellicht onduidelijkheid met zich mee. Met dit bericht proberen wij daarom zoveel mogelijk onduidelijkheden voor je weg te nemen, vragen te beantwoorden en je te adviseren. Mocht je naar aanleiding van deze nieuwsbrief behoefte hebben aan een gesprek met één van onze medewerkers, dan is dat uiteraard altijd mogelijk. Onderaan deze pagina vind je de contactgegevens.

Wijziging geldigheid corona toegangsbewijs

Om te beginnen wat feitelijke informatie. De geldigheid van het corona toegangsbewijs is vanaf dinsdag 8 februari gelijkgetrokken met andere Europese landen. Het kabinet heeft besloten om de vaccinatiebewijzen in Nederland voortaan een geldigheid van 270 dagen te geven. Deze geldigheid wordt met terugwerkende kracht toegepast. Dit betekent dat een vaccinatiebewijs 270 dagen na de laatste vaccinatie niet meer geldig is. Voor een herstelbewijs is dit 180 dagen. Na de boostervaccinatie is het vaccinatiebewijs weer geldig, hiervoor is overigens nog geen geldigheidstermijn vastgesteld. Voor een groen vinkje in de CoronaCheck-app is een boostervaccin, recent herstelbewijs of negatieve testuitslag nodig (zogenoemd 3G regel).

Ons standpunt

De ingrijpende maatregelen die de regering heeft genomen, hebben een grote impact op ons land en op onze branche. Iedereen heeft recht op sport en wij van RWIJK GYM willen geen mensen weigeren. Wij vinden dit niet klantvriendelijk en het vraagt continu om extra inspanningen in een al roerige tijd. We begrijpen dat deze maatregel daarom erg gevoelig kan liggen. We worden regelmatig uitgedaagd om ons standpunt over het CTB te formuleren, ook nu met de wijziging van de geldigheidsduur. Laten we duidelijk zijn: ‘Wij willen dat iedereen bij RWIJK GYM aan zijn of haar gezondheid kan werken, gevaccineerd, ongevaccineerd, met booster of zonder booster!’ Sporten is een deel van de oplossing en niet van het probleem. In de overleggen die onze branche organisatie heeft met de overheid krijgen zij op deze vragen geen goed antwoord hoe lang en op welke manier de overheid nog met het CTB wil werken. Tot die tijd is het controleren van het CTB echter een eis die vanuit de overheid wordt gesteld, met harde consequenties indien wij ons daar niet aan houden.

Registratie vaccinatie/booster

Eerder kregen wij vragen of het mogelijk is om leden die gevaccineerd zijn, maar één keer op hun CTB te controleren en dat was met onze dienstverlening mogelijk. Nu, door het veranderen van de geldigheidsduur van het CTB, komt deze vraag bij ons terug. In de formele communicatie komt het erop neer dat het ministerie van VWS een eenmalige registratie niet als officiële controle ziet. De overheid heeft je verantwoordelijk gemaakt om alleen mensen toe te laten met een geldig CTB. Wij als bedrijf dienen rekening te houden met dit spanningsveld in de keuze van aanpak. Gelukkig kunnen wij door het zeer persoonlijke contact met onze leden vaststellen dat de persoon is wie zich meldt voor een training, ook daadwerkelijke deze persoon is die (eerder) is gecontroleerd op geldige CTB en identiteit.

Alleen verandert dit nu door het genomen besluit.. Als wij er voor kiezen voor eenmalige controle moeten wij van iedereen die binnenkomt sporten bij ons de datum van de booster vast te leggen (omdat de geldigheid nog onbekend is) of bij vaccinatie de einddatum van (de geldigheid van) het CTB te registreren in ons systeem en of wij je naar binnen mogen laten, of niet. Dit omdat de afloopdatum van het CTB bij iedereen verschillend is (afhankelijk van de vaccinatiedatum). Dit gaan wij niet doen dus zullen wij voor onze binnen trainingen iedereen elke keer om hun CTB moeten vragen. Wij hopen op begrip hiervoor.

Sport als essentiële sector

Hoe zit het dan met de motie over ‘sport is essentieel’ zal je je afvragen? Dat besluit ligt bij de nieuwe minister van Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder. Vanuit onze branche organisatie zullen wij hier binnenkort meer informatie over ontvangen en dit dan met iedereen delen. Wij lezen regelmatig dat mensen de verbinding leggen tussen essentieel zijn en al dan niet verplicht vragen om het CTB. We verwachten echter niet dat hiermee automatisch het CTB afgeschaft wordt.

Zoals we nu reeds al 2 jaar met zijn allen doen laten ook nu weer gewoon lekker blijven doorgaan met sporten en bewegen in een veilige en plezierige omgeving! Gelukkig kan het bij RWIJK GYM allemaal doordat wij een mooie indoor en outdoor gym hebben.

contactgegevens:
email: info@rwijkgym.nl
telefoonnummer: 06 81 13 53 75

bron: Brancheorganisatie NL Aktief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.