Vier weetjes die jou gaan helpen bij het afslanken
25 sep
Robert Havelaar

1. Hoe zit het met plaatselijk vet verbranden?

Plaatselijk vet verbranden is, zonder behulp van chirurgie, niet mogelijk! Het lichaam spreekt bij een afslank poging de vetdepots verspreid over het lichaam aan. De lichaamsverhoudingen zullen ongeveer gelijk blijven. Ieder lichaam heeft een eigen voorkeur voor de locatie van voorraden reserve calorieën. Bij vrouwen zijn dat vaak de heupen en taille, bij mannen de buik. Buikvet wordt sneller aangesproken dan bijvoorbeeld heupvet. Zowel door (duur-)training als door het beperken van je voeding innam. Denk dan vooral aan producten die je nuttigt omdat ze lekker zijn bijv.; alcohol, frisdranken, suiker, geraffineerde koolhydraten, snoep en snacks. Het is wel mogelijk om de spieren op bepaalde plaatsen te trainen waardoor het lichaam er strakker en beter geproportioneerd uit komt te zien. Dit noemen we shapen. Krachttraining van specifieke delen van het lichaams zoals de billen, benen, rug, borst en schouders zijn dan aan te raden. Dit kan je heel goed doen door de grote bewegingen te trainen zoals; squats, deadlifts, rows, bench press, lunges etc.

2. Word je dikker van het eten dat je na 20:00 uur eet?

Vaak wordt gedacht dat het eten na 20:00 leidt tot gewichtstoename, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Voedingsproducten krijgen na 20:00 s’avonds niet ineens meer calorieën. Het gaat om de hoeveelheid energie die je over de gehele dag hebt ingenomen in relatie tot de energie die je verbruikt. Er is wel enig verschil in hoe snel de stofwisseling werkt overdag en s nachts. Het gaat daarbij niet om zulke grote verschillen dat daar rekening mee gehouden hoeft te worden. je zal dus niet 10 kilo aankomen hierdoor. Als je s avonds nog sport, is het juist verstandig om daarna nog iets te eten om de glycogeenvoorraad in de spieren aan te vullen en opbouw van spiermassa mogelijk te maken. Het is dan wel belangrijk te kiezen voor een gezond tussendoortje zoals fruit.

3. Word je dikker van het drinken van alcohol?

Nee! Alleen bevat alcohol per gram ruim zeven (7,1) calorieën en het is eetlustopwekkend. En doordat je het drinkt krijg je er snel veel calorieën mee binnen. Daarnaast is overmatig alcoholgebruik schadelijk voor ons lichaam en dan met name voor de lever en de hersenen. Een glas of glaasje alcoholische drank bevat ongeveer 85 calorieën. Dat is evenveel als een dikke snee brood, maar veel minder gezond! Vooral in combinatie met eten zoals (vette) snacks kan alcoholconsumptie een bijdrage leveren aan overgewicht. Alcohol levert dus snel veel calorieën, maar geeft geen gevoel van verzadiging. Het blijft vaak dus ook niet bij 1 consumptie en dat in combinatie met flink erbij snacken zorgt ervoor dat je calorie inname omhoog schiet. Minder alcohol is dus zowel beter voor je energiebalans als voor je gezondheid.

4. Heeft de snelheid van eten invloed op het gevoel van verzadiging?

Even snel iets eten kan erg ongunstig zijn voor je lichaamsgewicht. Je merkt het dan vaak niet wanneer je verzadigd bent. Het gevoel van verzadiging treedt pas na 20 minuten op. Een snelle eter kan dus na 20 minuten merken dat hij te veel heeft gegeten, doordat het voedsel zo snel naar binnen is gewerkt. Daarnaast is het goed kauwen van voedsel erg belangrijk. De vertering van voedingsstoffen begint al in de mond. De maag en darmen kunnen slecht gekauwd voedsel niet goed verteren, wat obstipatie en een verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg kan hebben. Bovendien hap je door te schrokken lucht mee naar binnen, wat een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaakt. Rustig eten, goed kauwen, op tijd stoppen met eten en goed luisteren naar het lichaam is dus het beste advies.

Opdracht:

Zet tijdens het eten van je warme maaltijd een kookwekker op 20 minuten en probeer die tijd te gebruiken om je bord rustig leeg te eten. Kauw elke hap minimaal 10 tot 15 keer. Kijk vervolgens na 1 week eens of dit wat doet met je gevoel van vol zitten.

Heb je hierbij hulp nodig?

Onze voedingsdeskundigen helpen jou ook graag!

Vul onderstaande vragen in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.














  • --------------------------------------------

    Jouw gegevens:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.