smart
07 apr
jan

Gewichtsverlies is een van de meest populaire doelen, maar het kan een uitdaging zijn om het gewenste gewicht te bereiken, en daarna ook te behouden.

Vaak ligt de nadruk alleen op het resultaat, het prestatiedoel, maar het is handig gebleken om leer- en gedragsdoelen toe te voegen voor een duurzaam resultaat. Je kunt namelijk moeilijk duurzame veranderingen realiseren wanneer je geen vinger aan de pols houdt tijdens het proces. Je wilt kunnen monitoren, bijsturen en evalueren waar dat nodig is. Op deze manier heb je meer controle op de uitkomst en misschien wel veel belangrijker, dat je ervan kunt leren zodat je groeit als persoon, niet letterlijk natuurlijk 😉

In deze blog zullen we kijken naar de verschillen tussen deze doelen en hoe ze van invloed kunnen zijn op gewichtsverlies.

Doelen stellen is SMART

Leerdoelen, gedragsdoelen en prestatiedoelen verschillen van elkaar, maar kunnen op dezelfde manier concreet worden gemaakt, namelijk door de SMART-methode of een afgeleide daarvan. Technisch gezien beweeg je door de SMART-methode van een doel naar een doelstelling. Een doel is een algemene richting of een gewenste uitkomst die je wil bereiken. Het geeft aan wat je wil bereiken, maar het is vaak niet specifiek, meetbaar of tijdsgebonden. Bijvoorbeeld;

  • Ik wil graag afvallen

Daar tegenover is een doelstelling Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Bijvoorbeeld;

  • Ik wil in drie maanden 5 kilo afvallen door dagelijks groente en niet-gefabriceerd voedsel te eten.

Kortom, een doel is een algemene richting of gewenste uitkomst, terwijl een doelstelling concreet is en richting geeft in welke acties er ondernomen moeten worden.

Doelen Doelen Doelen en nog eens Doelen

Net gaven we aan dat de doelen verschillen, maar wat zijn die verschillen dan precies? Kort gezegd richten leerdoelen zich op het leren en verbeteren van vaardigheden en kennis, terwijl gedragsdoelen zich richten op het veranderen van gedrag en gewoonten en prestatiedoelen zich richten op het behalen van een specifiek resultaat of prestatie. Hieronder geven we uitgebreidere uitleg met voorbeelden.

Leerdoelen

Leerdoelen zijn gericht op het proces van verandering en niet op de uitkomst. Ze zijn gericht op het verwerven van kennis en ervaring, het verbeteren van vaardigheden en het ontwikkelen van nieuwe gewoonten. Voorbeelden van leerdoelen kunnen voor gewichtsverlies zouden kunnen zijn;

  • leren hoe je volumineuze laagcalorische maaltijd bereidt
  • welke emoties een bepaald voedingsmiddel bij je oproept

Gedragsdoelen

Gedragsdoelen zijn gericht op het veranderen van gewoonten en gedrag om een doel te bereiken. Voorbeelden van gedragsdoelen voor gewichtsverlies zouden kunnen zijn;

  • dagelijks twee maal 250 gram groente te eten
  • dagelijks bij elk eetmoment een glas water te drinken (in plaats van calorierijke dranken)

Prestatiedoelen

Prestatiedoelen zijn gericht op de uitkomst en het behalen van een specifiek doel. Deze doelen zijn makkelijk meetbaar en worden vaak uitgedrukt in harde criteria, zoals het aantal te verliezen kilo’s, lichaamsgewicht en een kledingmaat. Een voorbeeld van een prestatiedoel voor gewichtsverlies zou kunnen zijn;

  • 10 kilo af te vallen in drie maanden

De combinatie van doelen en gewichtsverlies

Zoals je gelezen hebt dragen de drie typen doelen bij aan gewichtsverlies. Prestatiedoelen kunnen je helpen om focus en motivatie te behouden. Aan de andere kant helpen de gedrags- en leerdoelen je om een duurzame verandering in je leven te realiseren en te begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt en hoe je betere keuzes kunt maken.

Het is echter belangrijk om realistische doelen (SMART) te stellen die passen bij je persoonlijke behoeften, voorkeur, competentie en levensstijl). Het stellen van té ambitieuze doelen kan leiden tot frustratie en demotivatie als de doelen niet worden bereikt, bouw daarom marge in, houd rekening met je belastbaarheid en wees vriendelijk voor jezelf!

Daarnaast is geduld een schone zaak en onthoud dat je geen robot bent, maar mens. Het trotseren van obstakels is onderdeel van elk veranderproces en gelukkig maar, anders zou je er nooit van leren.

Conclusie

Gewichtsverlies en vooral gewichtsbehoud kunnen uitdagend zijn. Het stellen en combineren van leerdoelen, gedragsdoelen en prestatiedoelen kan een krachtige basis vormen om het proces te ondersteunen en succesvol te zijn op de korte en lange termijn.

En denk erom, wees vriendelijk voor jezelf!

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.