moeten
27 feb
Robert Havelaar

Ik moet

Herken je dit? Onbewust zeg je misschien vaak: ik moet. Ik moet nog even opruimen, ik kan niet want ik moet werken, ik moet die en die nog even bellen. Dit onbewust niveau voelt dat als een hele hoop verplichtingen, die eigenlijk keuzes zijn. Vraag jezelf dat een af? je moet in wezen niets, je maakt keuzes om je leven zo goed of zo leuk mogelijk in te richten. Het kan verhelderend zijn om na te gaan van wie je al die dingen moet. Als het goed is dwingt niemand je tot wat dan ook.

Waarom moeten we zo veel van onszelf? Leren accepteren kan namelijk verlossend werken.

De “ ik moet gewoonte “

Het zit zo in je gewoonte. Het ik moet dat het soms wel een normale eigenschap lijkt waar je niet omheen kunt. Veel mensen zijn besmet met het ik moet virus. Misschien heb jij er zelf ook last van. Het kan zijn dat je jezelf er regelmatig op betrapt dat je dingen moet van jezelf die eigenlijk helemaal niet moeten.

Vraag jezelf eens af: Welke dingen moet je eigenlijk echt? Als je er goed over nadenkt kom je niet veel verder dan zaken als eten, ademhalen, bewegen, slapen en liefde geven en ontvangen. Toch moeten we van onszelf veel meer dan deze dingen. En dat is logisch, je wilt je niet beperken tot de pure basics. Je wilt leven!

Wanneer moet je teveel van jezelf?

Je moet teveel van jezelf als je merkt dat het een belemmering begint te worden. Soms moet je dingen van jezelf die duidelijk niet lukken. Dingen die misschien uiteindelijk helemaal niet bij je passen. Doelen die niet haalbaar zijn of geen toegevoegde waarde hebben voor jezelf. Misschien vind jij dat je slank moet zijn terwijl je gewoon stevig gebouwd bent en nooit zo slank zult worden als de modellen op tv. Je kunt blijven diëten en blijven vechten om toch je gewenste taille te bereiken. Je kunt steeds bij jezelf denken: Ik moet afvallen.

Je kunt jezelf behoorlijk tot last te zijn door jezelf allerlei dingen op te leggen die vaak niet eens nodig zijn. Wie zegt dat je moet afvallen? Misschien is dat gewoon niets voor jou of niet voor nu. Accepteer wie en wat je bent en laat het los.

Door te accepteren creëer je rust

Ergens in je hoofd zit een irritant stemmetje dat je maar al te graag herinnerd aan alle dingen die je van jezelf ooit moest. Wanneer je van jezelf iets moet maak je een ongeschreven afspraak met jezelf. Telkens als je stemmetje je aan deze afspraak herinnerd en jij er verder niets aan doet beschadigt je zelfvertrouwen.

Door het leven te accepteren zoals het is schakel je in feite dit stemmetje uit. En dat geeft rust. Want je moet niets meer. Geef jezelf een break, je hebt het al druk genoeg. Wat haal je je allemaal op de hals? Het kan wel zijn dat jij vindt dat je aan hardlopen / fitnessen of diëten zou moeten doen, maar als je dat niet doet is het toch ook geen probleem? Dan maakt je niet minder leuk.

Wil meer leefstijltips of toch dat steuntje in de rug om te sporten goed op te pakken?  

Vul onderstaande formulier in en wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op voor een gratis intakegesprek met leefstijlcheck!

Ja! Stuur mij informatie over de leefstijlcheck

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.