focus bij afvallen
31 aug
Robert Havelaar

Dagelijks activiteitenpatroon

In het dagelijks leven verbruiken we voortdurend energie. Of we nu actief zijn of slapen, het lichaam vraagt continu energie om te bewegen, te praten, de hersenen actief te houden, te herstellen, om te ademen, eten te verteren, de darmen te laten samentrekken, enzovoort. Er wordt onderscheid gemaakt in energieverbruik als het lichaam in rust is; het basaal metabolisme en energieverbruik bij activiteit. Activiteit valt dan nog in te delen in het dagelijks activiteitenpatroon, ook wel Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) genoemd en energieverbruik in de vorm van fysieke training of sport.

Moet je focus liggen bij je energieverbruik door sport als je wil afslanken, of iets anders?

Hoewel de focus bij het afslanken vaak ligt op het energieverbruik door training of sport, heeft het energieverbruik van de ADL vaak meer impact dan je misschien zou verwachten. Dit komt omdat wij als Nederlanders gemiddeld 1 a 2 x per week sporten en de zaken die onder de ADL vallen veel vaker doen en daarmee uiteindelijk meer energie verbruiken dan met onze sportmomenten. Onder ADL vallen bijvoorbeeld in stoelen gaan zitten en weer opstaan, de trap op en af lopen, huishoudelijke werkzaamheden, bewegen, lopen, de hond uitlaten, tuinieren, uitoefenen van hobby’s, met sociale contacten erop uitgaan, aan- en uitkleden, toiletbezoek, lichamelijke hygiëne, etc.
Al deze activiteiten kosten energie. Hoeveel energie iemand dagelijks verbruikt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de beweeglijkheid van mensen gedurende de dagelijkse activiteiten per persoon verschillend en wordt deels bepaald door aanleg, conditie, lichaamsgewicht, energieniveau en indirect ook gemoedstoestand. Het spreekt voor zich dat energieke, beweeglijke mensen meer energie verbruiken gedurende de dag dan mensen die moe en inactief zijn.
Opvallend is dat mensen die trainen, op de dag dat ze trainen vaak veel minder actief zijn in de ADL dan wanneer ze geen training op het programma hebben staan. Soms wordt het gehele energieverbruik van de training dan gecompenseerd door inactiviteit gedurende de rest van de dag! In dat geval kun je beter je huis schoonmaken, vaak opstaan, gaan wandelen met de hond, en meebewegen op de muziek die op staat, dan een uurtje trainen.

Sporten doe je voornamelijk om vitaler te worden en niet om af te slanken!

Zie sporten als iets wat je doet voor je gezondheid en niet als dé manier om meer energie te verbranden. Om meer te verbranden is meer en vaker bewegen in het dagelijks leven misschien wel een betere keuze maar als je wil afslanken is het allerbelangrijkste, eet niet teveel maar iets minder dan dat je verbruikt (negatieve energie balans). Wij zeggen altijd sporten doe je voor je vitaliteit en met betere keuzes maken in je voedingsgewoonten val je af. Met een combinatie bereik je op beide vlakken een goed resultaat en het een versterkt het ander weer. Dus doe vooral beide!

Vind jij het lastig om dit op eigen houtje te doen, of heb je die afspraak nodig om ervoor te zorgen dat je er wat aan gaat doen, of wil je gewoon eens ervaren hoe het is om samen met een Personal Trainer aan je doelen te werken? Meld je dan hieronder aan! Wij zullen je contact met je opnemen voor met maken van jouw kennismaking met try-out bij RWIJK GYM. Wacht niet te lang want we hebben maar een paar plekken nog beschikbaar om nieuwe klanten aan te nemen.

Ja, Ik wil graag meer informatie ontvangen over hoe ik weer fitter en slanker kan worden na mijn zomervakantie!


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.