buikvet

Hoe kan ik het beste mijn buikvet kwijt raken – kracht- of cardiotraining?

Woon je in Rijswijk e.o en stel je jezelf weleens deze bovenstaande vraag, lees dan verder. 

Als door te veel eten (een positieve energiebalans) je onderhuidse vetdepots wat voller raken, begint het lichaam het vet op te hopen rond de taille, op de romp en ook rondom de organen in de diepe buikholte, het zogenaamde visceraal-vet. Het is juist dat vet dat de orgaanwerking verstoort en kan leiden tot bijvoorbeeld prediabetes of andere gezondheid ziektes. Hoewel langdurig diëten ook leidt tot afname van dit ongewenste vet, lijkt een combinatie van meer bewegen en niet te veel eten het meest effectief te zijn. Door meer te gaan bewegen zorg je dat je doorbloeding in die gebieden verbeterd, hetgeen je met alleen diëten niet zal bereiken. Voor het onderhuidse vet, wat subcutaan vet wordt genoemd, is diëten effectiever maar wij zijn van mening dat ook hier een combinatie tot het beste resultaat zal leiden. 

Cardio training versus krachttraining

Er zijn vele vormen van bewegen, maar de eeuwige strijd tussen kracht- of cardiotraining wordt hier toch vooral beslecht in het voordeel van cardiotraining, zo blijkt uit onderzoek.

Krachttraining is goed voor veel zaken, maar voor het diepe buikholte doet het heel weinig en het is dus zaak om cardio toe te voegen als er een kans is van ophoping van  lichaamsvet. Dit is ook bevestigd in wetenschappelijk onderzoek, waar men met krachttraining minder gunstige verandering kon detecteren. Hoewel de onderzoeken met krachttraining in relatie tot het verminderen van diepe buikholte vet ondervertegenwoordigd zijn, is het aannemelijk dat cardiotraining een beter resultaat heeft. De diepe buikholte moet namelijk goed doorbloeden voor een positief effect. Kortom, met cardio training verbrand je het diepe buikholte vet en niet zozeer met krachttraining. 

Cardiotraining inzetten om buikvet te verliezen

De cardio-intensiteit, de mate van inspanning, dient dan wel boven de 60 procent van de hartslagfrequentie te liggen, want anders is het effect niet noemenswaardig. Mocht je van gewichten houden, dan staat niets je in de weg om cardio te doen met gewichten. Drie sessies per week van 45 tot 60 minuten voor een periode van twaalf weken zijn afdoende om een gezondheidsbevorderend effect te realiseren, zo blijkt uit onderzoek en dat zien wij bj RWIJK GYM bij onze eigen leden ook terug. Er is te weinig onderzoek gedaan naar het effect van korte high intensity interval trainingen (HIIT) op buikvet vermindering om er een gedegen uitspraak over te doen. Voorlopig zal je het dus moeten doen met de tip om meer cardiotraining te gaan doen.

Conclusie

Hoewel het kwijtraken van je overtollige buikvet door middel van een dieet goed kan helpen, blijkt fysieke activiteit in combinatie met een passend en vol te houden dieet het effectiefst. 

Trek je wandelschoenen dus uit het vet en maak eens wat vaker een lange, stevige wandeling in alle mooie parken die Rijswijk heeft, of langs het strand van Scheveningen, pak de fiets vaker om naar je werk te gaan, boodschappen te doen of om je kinderen van en naar school mee te brengen. En kijk eens goed en kritisch naar je voedingsinname patroon om te zien wat je daarin kan verbeteren / verminderen.

Kan jij hulp gebruiken om jouw doelen te bereiken?

Ja! Ik wil mijzelf aanmelden voor een gratis proeftraining met intakegesprek ter waarde van € 95,-

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.