weer gaan sporten
23 sep
jan

Beginnen met bewegen na een periode van inactiviteit (zoals bijvoorbeeld na een vakantie, of een blessure) kan een hele opgave zijn. Toch is het belangrijk voor je gezondheid, en als je je doelen wil gaan behalen om snel weer in beweging te komen. En het leuke is, het hoeft helemaal niet vervelend te zijn! Je hoeft namelijk niet meteen weer te beginnen waar je was geëindigd met je sporten, je kunt het ook rustig opbouwen (juist erg verstandig om dit te doen) en eerst zorgen dat je weer meer dagelijkse beweging krijgt, of traint op een lagere intensiteit. 

De touwtjes in eigen handen

Alle begin is moeilijk, maar vooral het opstaan uit die luie stoel en moed verzamelen om daadwerkelijk te gáán zijn lastige dingen. Als je eenmaal bent begonnen valt het meestal reuze mee en zal je merken dat je er zo weer de zin in hebt teruggevonden. Uit onderzoek blijkt dat sporten een goed gevoel geeft, omdat het gevoel van zelfcontrole wordt vergroot. Het gevoel dat je zelf bijdraagt aan het verbeteren van je gezondheid, kracht en fitheid voelt machtig en goed. Bovendien merk je, vooral in het begin, dat je kracht en conditie snel weer vooruit zal gaan.

Weten wat je wil

Wat de ene persoon geweldig vindt om te doen, vindt de ander weer helemaal niks aan. Er zijn ontzettend veel sportactiviteiten die je kunt doen, dus waarom zou je niet kiezen voor de leukste? Zeker als je begint met bewegen / sporten is het belangrijk om iets te doen wat je ligt. Heb je ooit een sport gedaan die je leuk vond? Pak die dan weer op. Of probeer eens iets heel anders. Het kan geen kwaad om buiten de gebaande paden te denken bij de keuze van een beweegvorm die bij je past. Ben je het liefst buiten, sport je liever binnen of juist een combinatie van beide? Je kunt bijvoorbeeld gaan dansen, mountainbiken, zwemmen, voetballen, skaten, padellen, boksen, wind-/golf-/kitesurfen of hardlopen. In de winter kun je gaan skiën, schaatsen, langlaufen of snowboarden. Doe wat jij leuk vindt zodat je het ook makkelijker is om te starten en het daarna vol te houden.

Starten met sporten

Zorg dat je minimaal een setje (sport)kleding hebt dat gemakkelijk zit, waar jij je comfortabel in voelt en past bij de activiteit die je gaat doen. Als je een buitenactiviteit doet, bedenk dan of je regenkleding nodig zou kunnen hebben, zodat het gebrek daaraan geen excuus kan zijn om niet te gaan. Misschien wil je liever niet alleen sporten, maar met een vriend of vriendin, kennis of familielid. Als je samen afspreekt ben je eerder geneigd om te gaan en de tijd zal een stuk sneller gaan. Samen met iemand anders trainen zorgt er vaak ook voor dat je net dat ene stapje hard zet om maar niet voor de ander onder te doen, en dat visa versa. Dit zal een positief effect hebben op je vooruitgang. Let er wel op dat je vlak voordat je gaat sporten / trainen geen grote maaltijden of zware snacks (vetrijke maaltijden) eet. Hiervan kan je last krijgen! En zorg ervoor dat je altijd voldoende drinken bij je hebt.

Probeer deze opdracht uit:

Plan voor komende week een sportmoment in.  Zodra je die hebt volbracht, stel jezelf deze vragen:

  • Hoe was het? 
  • Voelde je je voldaan na afloop? 
  • Zie je jezelf dit vaker doen? 
  • Zo ja, plan dan vaste momenten in waarop je weer gaat. Zo niet, probeer dan iets anders wat je leuker vindt. Maar geef niet gelijk op! 

De beloning die je na een aantal weken zal gaan ervaren is, meer conditie, een fitter en sterker lichaam, een betere gezondheid / energielevel, en dat geeft je een beter zelfgevoel. 

Lukt het je niet om zelfstandig weer in actie te komen na de zomervakantie?

Meld je dan hier aan voor een intakegesprek met een try-out! Wij zullen dan samen met je kijken wat jij nodig hebt om dit voor elkaar te gaan krijgen.

Vraag hier een gratis coachgesprek aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.