Leer luisteren naar je hongergevoel
07 dec
jan

Als je eet zal veelal je hongergevoel verdwijnen. Dit komt omdat het brein een signaal afgeeft dat je verzadigd raakt. Je kan registreren dat niet alleen je hongergevoel verdwijnt, maar er is ook een gevoel van genoeg of soms zelfs van teveel. Het signaleren dat je verzadigd raakt tijdens het eten komt vanuit een complex systeem welke start bij de maag stretchsensoren.

Sneller vol bij meer calorieën?

Feitelijk zou je bij meer calorieën sneller vol moeten zitten, maar er zijn meer factoren. Eén van de meest bekende is dat we vloeibare calorieën niet goed registreren. Het verklaart waarom dat frisdranken bij kunnen dragen aan overgewicht, omdat dit calorierijk is en we er toch van kunnen blijven doordrinken. Het verzadigingsgevoel kan naast het signaal van de maagstretchsensoren ook komen uit de macronutriënten mix, maar ook door het bindende effect van eiwit.

Honger en verzadiging is te trainen

Goed nieuws is dat honger en verzadiging te trainen is. Dit doe je door regelmatig te gaan eten en vervolgens een dagboek bij te houden over voedingsmiddelen en verzadiging. Wat je hiermee in beeld brengt is dat je jouw hongergevoel of beter gezegd je verzadigingsgevoel kan koppelen aan producten die je eet en of drinkt.

Opdracht: Probeer voor de komende twee weken een voedingsdagboek bij te houden.

Noteer hierbij niet alleen wat je eet en drinkt, maar noteer ook voorafgaand aan de maaltijd je hongergevoel en na de maaltijd je verzadigingsgevoel. (0 = geen honger of niet verzadigd en 10 = enorme honger en volledig verzadigd). Hierdoor leer je voor jezelf ontdekken bij welke producten die je eet je eerder een verzadigd gevoel hebt en stopt met eten en bij welke producten juist niet.
Tip! Bij vermoeidheid of stress val je sneller terug in oude (on)gewoontes zoals overeten. Nu je weet bij welke producten je meer verzadigd raakt, is het advies je juist op die producten te richten als je je moe voelt of (veel) stress ervaart.


Wil je echt je gewenste resultaat behalen? Lukt het niet om je gewenste gewicht te bereiken? Afvallen, aankomen of juist stabiel blijven? Ben je het zat en wil je weten wat je eraan kan doen? Klik hier en vraag nu een Gratis Voedingscheck aan.
Wij nemen binnen 1 werkdag persoonlijk contact met je op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.