Veilig & gezond barbecueën deze zomer
03 aug
Robert Havelaar

Zodra het zonnetje doorbreekt, gaat bij veel mensen de barbecue aan – en terecht! Samen buiten eten met vrienden of familie is een van de fijnste dingen van de zomer. Maar hoe zorg je ervoor dat  niet alleen lekker, maar ook verantwoord, gezond én veilig barbecuet.

In dit blog item geven we je tips waarmee jij deze zomer moeiteloos combineert wat belangrijk is: genieten, gezondheid en duurzaamheid.

Wat leg je op de BBQ?

Barbecueën hoeft allang niet meer alleen om vlees te draaien. Ga voor variatie én balans:

  • Mager vlees zoals kipfilet, biefstuk of kalkoen
  • Vis zoals zalm, garnalen of makreel
  • Groente: maïskolven, courgette, paprika, aubergine en champignons
  • Vleesvervangers zoals tofu, tempeh of vega-burgers
  • Fruit! Denk aan gegrilde ananas, appel of banaan als toetje

Zo bereid je het veilig en slim

  • Verwarm de barbecue goed
    – Gas/elektrisch: 10 minuten
    – Houtskool: minimaal 30 minuten, wachten tot de kolen witgloeiend zijn
  • Olie het rooster in om plakken te voorkomen
  • Begin met wat langer moet garen, en draai pas als er een korstje ontstaat
  • Gebruik aparte tangen voor rauw en gegaard eten (zet desnoods stickers op handgrepen)

Gezonde én duurzame tips

  • Snijd zwarte, verbrande randjes weg — die kunnen schadelijke stoffen bevatten
  • Kies voor kokosbriketten i.p.v. gewone houtskool: beter voor het milieu
  • Vervang (een deel van) het vlees door groente of vleesvervangers
  • Maak een boodschappenlijst zodat je niet te veel inkoopt en gaat eten!
  • Serveer verse salades ipv stokbrood of frietjes

Hygiëne = geen buikklachten

  • Houd vlees, vis en salades gekoeld tot vlak voor het serveren
  • Zet kleine porties afgedekt buiten en vul tussendoor bij
  • Was je handen regelmatig – ook tijdens het barbecueën
  • Gebruik een aparte schaal en of tang voor rauw en gaar vlees/vis

Challenge: jouw BBQ, maar dan slimmer

Organiseer je deze zomer zelf een BBQ pas deze tips toe. Maak een checklist:

  • Wat ga je grillen en hoeveel?
  • Hoe zorg je voor veilige bereiding en hygiëne?
  • Hoe maak je het een stukje gezonder én duurzamer?

Betrek je gasten bij de voorbereiding, geef iedereen een taak – en maak er een gezellige, bewuste én smaakvolle avond van. Of organiseer het in de Amerikaanse stijl waarbij je afspreekt dat iedereen een eigen gerecht of stuk vlees – vis of vleesvervanger meeneemt die je met zijn allen deelt. 

Barbecueën kan top zijn voor je sociale leven én je gezondheid – als je het slim aanpakt. Dus geniet met een gerust hart, zonder dat je in september spijt krijgt van die te strakke jurk of werkbroek 😉

Heb jij een favoriet BBQ-recept of andere slimme tip? Deel het met ons op Instagram of stuur het door – we inspireren graag onze community!

Sportieve groet,
Team RWIJK GYM

Plan nu je gratis intakegeprek twv € 95,-

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.