18 nov
Robert Havelaar

Er wordt vaak  vanuit gegaan dat met een gezond gewicht je het risico op hart en vaatziekten, diabetes verkleint. Maar is dat eigenlijk ook wel zo? Uit recent onderzoek is gebleken dat een gebrek aan beweging de positieve effecten van een gezond gewicht te niet doen.

Dit houdt in dat je met een gezond gewicht (BMI 20-24,9) én sedentaire (inactieve) leefstijl net zo’n grote kans op hart en vaatziekten hebt als wanneer je overgewicht hebt (BMI 25-29,9) met een actieve leefstijl. Fitheid zegt dus meer dan BMI!

Wat kan je zelf doen om meer te bewegen?

Pak bijvoorbeeld vaker de trap in plaats van de lift, ga na een half uur zitten even 2 minuten staan of lopen, plaats de printer en prullenbak verder weg zodat je er heen moet lopen, ga tijdens het bellen staan en lopen, maak een lunchwandeling, leg thuis de afstandsbediening van de televisie buiten handbereik of pak binnen je woonplaats zo veel mogelijk de fiets. Zoals je ziet zijn er tal van voorbeelden om net dat stukje extra beweging mee te pakken. Helemaal nu in deze corona (Covid-19) periode is het nog belangrijker dat je ervoor zorgt dat je aan je dagelijkse minimale beweging komt. Het is gebleken dat we sinds 15 maart namelijk nog minder zijn gaan bewegen door het vele thuiszitten, en niet (of minder) kunnen ondernemen van activiteiten in onze vrije tijd.

Opdracht:

Maak een lijstje met dingen die jij zou kunnen doen om meer te bewegen en plan deze momenten ook al in je agenda of beweegkalender in. Dit laatste is belangrijk om te doen! We zien dat als je afspraken met jezelf maakt en deze inplant in je agenda, ze vaker worden uitgevoerd dan als je dit niet doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.