Leidschendam doet het goed! Leidschendam scoort op diverse gezondheidsindicatoren gemiddeld tot iets bovengemiddeld ten opzichte van andere gemeenten in Nederland. Leidschendam is een plaats in de provincie Zuid-Holland. De plaats telt ongeveer 34.660 inwoners (2023).

De gezondheidscijfers van inwoners van Leidschendam:
 • Levensverwachting: De levensverwachting in Leidschendam ligt iets boven het landelijk gemiddelde. Mannen in Leidschendam leven gemiddeld 81,1 jaar, terwijl vrouwen gemiddeld 84,8 jaar oud worden.
 • Overgewicht: Het percentage mensen met overgewicht in Leidschendam is iets lager dan het landelijk gemiddelde. Ongeveer 45% van de volwassenen in Leidschendam heeft overgewicht.
 • Roken: Het percentage rokers in Leidschendam is lager dan het landelijk gemiddelde. Ongeveer 16% van de volwassenen in Leidschendam rookt.
 • Alcoholgebruik: Het alcoholgebruik in Leidschendam ligt iets boven het landelijk gemiddelde. Ongeveer 70% van de volwassenen in Leidschendam drinkt alcohol.
 • Mentale gezondheid: Het percentage mensen met psychische klachten in Leidschendam is iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Ongeveer 11% van de volwassenen in Leidschendam heeft last van psychische klachten.

Initiatieven voor een gezonde leefstijl:

De gemeente Leidschendam zet zich in om de gezondheid van haar inwoners te bevorderen. Er zijn diverse initiatieven op het gebied van voeding, beweging, mentale gezondheid en preventie.

 • Gezondheidscentrum Leidschendam-Voorburg: Dit centrum biedt diverse diensten op het gebied van gezondheid, zoals consultaties bij huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en diëtisten.
 • Leefstijlcoaches: In Leidschendam zijn er diverse leefstijlcoaches die mensen kunnen helpen om een gezondere leefstijl te bereiken.
 • Preventieteam Buurtzorg: Dit team biedt ondersteuning aan mensen met chronische ziekten of met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een chronische ziekte.
 • Sport- en beweegaanbod: In Leidschendam zijn er diverse sportverenigingen, sportscholen en andere organisaties die sport- en beweegaanbod aanbieden.
 • Voorlichting en educatie: De gemeente Leidschendam organiseert diverse voorlichtingsactiviteiten en workshops over gezondheidsthema’s.

Uitdagingen

Er zijn ook nog een aantal uitdagingen op het gebied van gezondheid in Leidschendam.

 • Ongelijkheid in gezondheid: Er zijn grote gezondheidsverschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen in Leidschendam. Mensen met een lage sociaaleconomische status zijn bijvoorbeeld vaker ziek dan mensen met een hoge sociaaleconomische status.
 • Een vergrijzende bevolking: De bevolking van Leidschendam vergrijst. Dit zorgt voor een toename van het aantal chronische ziekten.
 • Mentale gezondheid: Mentale gezondheidsproblemen zijn een belangrijk aandachtspunt in Leidschendam.

De toekomst

De gemeente Leidschendam zet zich in om de gezondheid van haar inwoners verder te verbeteren. De focus ligt daarbij op het verkleinen van gezondheidsverschillen, het bevorderen van preventie en het verbeteren van de mentale gezondheid.

Websites met meer informatie

RWIJK GYM, de private gym voor bewegen en voedings- en leefstijlbegeleiding

De gemeente Leidschendam is goed bezig, maar er zijn ook zorgen. RWIJK GYM is een gym waar je professionele begeleiding kan krijgen met een holistische insteek. Gezond bewegen staat centraal, maar er wordt ook gekeken naar het voedingspatroon en het gedrag van mensen.

De modern ingerichte personal trainingsstudio is voorzien van professionele fitnessapparatuur en trainingsmaterialen. Een fijne plek om een workout te doen onder het toeziend oog van onze personal trainers. En in het team van RWIJK GYM is een een gediplomeerde Gewichtsconsulent aanwezig en een leefstijlcoach.

gezond bewegen nootdorp
personal training nootdorp

Wat onze klanten schrijven

Het misverstand over voeding en bewegen

Er is een breed gedragen misverstand onder de Nederlands bevolking die streeft naar een gezonde leefstijl en bijvoorbeeld gewicht wil verliezen, dat dat kan worden gerealiseerd met alleen intensief bewegen.

Kijk eens mee naar het volgende lijstje:

Dit is een algemeen overzicht en de exacte hoeveelheid lichaamsbeweging die je nodig hebt om een bepaald voedingsmiddel te verbranden kan variëren. Afhankelijk van je gewicht, conditie en metabolisme kan je meer of minder calorieën verbranden.

VoedingsmiddelCalorieën (per 100 gram)Benodigde lichaamsbeweging om te verbranden
Appel5210 minuten wandelen
Banaan9518 minuten wandelen
Chocoladekoek (100 gram)43535 minuten rennen (7,5 km/u)
Friet (150 gram)46045 minuten wandelen of 30 minuten hardlopen (10 km/u)
Hamburger (100 gram)25020 minuten rennen (7,5 km/u)
Kipfilet (100 gram)16515 minuten rennen (7,5 km/u)
Pasta (ongekookt) (100 gram)37030 minuten fietsen
Pinda’s (100 gram)56745 minuten wandelen of 30 minuten hardlopen (10 km/u)
Volkorenbrood (1 snee)8010 minuten wandelen
Yoghurt (naturel, 150 gram)6010 minuten wandelen

Naast de bovenstaande voedingsmiddelen, zijn er nog veel andere voedingsmiddelen en dranken die calorieën bevatten. Het is belangrijk om te letten op wat je eet en drinkt, en om voldoende te bewegen om een gezond gewicht te behouden. Want voor een eetpatroon van een persoon met overgewicht zitten er dus te weining uren in een dag om al het eten te verteren.

Dat is ook de reden waarom bij RWIJK GYM de begeleiding gebaseerd is op zowel trainen, voeding en gedragscoaching. Kan jij hulp gebruiken bij jouw streven naar een gezonde leefstijl? Vul dan in onderstaande formulier je gegevens in.

Ik kan wel wat hulp gebruiken. Stuur mij alle informatie voor een gratis intake