08 aug
Robert Havelaar

De zomervakantie is voorbij. De tijd van wat makkelijker zijn in wat, hoeveel en wanneer je eet moet weer veranderen naar je oude routine van voor de vakantie. Dit is vaak lastig! Maar je wil niet dat je straks je broek of rok niet meer dicht kan krijgen omdat al dat overeten en drinken ervoor heeft gezorgd dat je wat kilo’s bent aangekomen. Na een vakantieperiode zien we vaak dat leden die bij RWIJK GYM sporten het lastig vinden zich weer in het gareel te krijgen. Onze personal trainers helpen ze naast het trainen ook hierbij. Dit zodat ze snel weer op de goede weg terugkomen en hun voedingspatroon is wat het moet zijn, en ze de gestelde en gewenste doelen behalen. Omdat wij graag mensen helpen delen we hieronder 5 gratis tips hoe jij zelf overeten (en daarmee in gewicht aankomen) kan voorkomen. Namens het RWIJK GYM trainersteam succes ermee!

Groter wordende voedingsporties, niet iets van de laatste jaren

De trend van steeds groter wordende porties is niet alleen iets van de laatste jaren. Het blijkt dat op het schilderij Het Laatste Avondmaal door de eeuwen heen de afgebeelde hoeveelheid eten steeds groter werd. Op schilderijen van de afgelopen 400 jaar is de portie van de maaltijd gemiddeld 70% groter dan op schilderijen uit de periode 1000-1300 na Christus.

Bron: Smartsize me. Steenhuis, Poelman en Overtoom.

Door je brein voor de gek te houden en veranderingen in gewoonten aan te brengen, kun je ongemerkt een stuk minder gaan eten. Deze kleine psychologische trucs zorgen er op de lange termijn voor dat je broek net wat minder strak zit. Hieronder komen er vijf;

1. Houd (ongezonde) snacks achter gesloten deuren

Een fruitschaal gevuld met fruit nodigt uit om te eten, dat is alleen maar goed. Een doorzichtige koekjestrommel of een open keukenkastje gevuld met snacks heeft hetzelfde effect. Bewaar ongezonde tussendoortjes voortaan achter gesloten deuren. Want uit het zicht, is ook uit je hoofd.

2. Bepaal vooraf wat je wilt eten

Bepaal de hoeveelheden die je eet en weeg bijv. je granen zoals rijst, pasta en aardappelen af. Dit kan met andere voedingsproducten ook in een maatbeker of bij aardappelen per stuk. Vaak zien we dat men teveel eet ten opzichte van wat men echt nodig heeft (verbruikt op een dag). Door je hoeveelheden te meten krijg je inzicht in welke hoeveelheden je nuttigt van welk product(en). Het gezegde luidt niet voor niks, Meten is weten!

3. Schep je eten in de keuken op

Zien eten, doet eten. Volle pannen of schalen op tafel zullen aanleiding geven om vaker op te scheppen. De pannen in de keuken laten staan en daar je eten opscheppen zal deze verleiding tegen gaan. Pas hier ook weer punt 2 toe. Hiermee voorkom je dat je de restjes nog opeet.

4. Eet niet uit de verpakking

De bodem van een zak chips is altijd veel dichterbij dan je denkt. Net zoals koekjes eerder op zijn, wanneer je ze uit de verpakking eet. Train jezelf erin om chips en andere snacks altijd in een bakje of schaaltje te leggen. Omdat je maag niet kan tellen, is het belangrijk dat je ziet hoeveel je eet. Tenzij je een zak worteltjes eet.

5. Maak een gezonde versie van een ongezonde maaltijd

Zin in een frietje? Dan stilt alleen een salade waarschijnlijk niet je lekkere trek. De Amerikaanse psychotherapeut Jonathan Alpert raadt aan om van een ongezonde maaltijd een gezondere versie te maken. Heb je zin in chips? Maak dan zelf groente of fruitchips. Zin in een vette hamburger? Kies voor een volkoren broodje en een zelfgemaakte groenteburger. Trek in friet, stil het met zoete aardappel friet. Volgens de psychotherapeut raken je smaakpapillen en je brein vanzelf gewend aan deze gezondere maaltijden en vind je het uiteindelijk zelfs lekkerder. Hiermee voorkom je dat je onnodig veel calorieën binnenkrijgt.

To do opdracht:
Ga aan de slag met bovenstaande tips. Log jouw voeding in de voedingsapp of schrijf het op, zodat je een overzicht hebt van de voeding die jij op een dag binnenkrijgt en ontdek waar jij winst kan behalen om overeten tegen te gaan! Let daarbij ook op producten waar veel calorieën in zitten en kijk of je daar de portie grootte kleiner van kan maken, of zelf een ander product voor in de plaats kan nuttigen.

Merk je dat het op eigen benen niet lukt?

Schakel dan een van onze voedingsspecialisten in die heel goed kunnen helpen bij het voorkomen dat je overeet.

Interesse? Meld je dan via onderstaande formulier aan voor jouw intakegesprek.

Ja! ik wil mij aanmelden voor een kennismaking met proeftraining bij RWIJK GYM.














  • --------------------------------------------

    Jouw gegevens:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.